Barion Pixel

Hírek - Cikkek

“a javítóintézetben tett látogatás, egy új célt adott a számomra.” – interjú egy önkéntessel

Adrienn önkéntes tolmácsként csatlakozott a börtönmissziós tevékenységünkhöz, azonban mikor jelentkezett még nem tudta pontosan, hogy mire is számítson, habár már hosszú évek óta foglalkoztatta ez a terület.  Azt sem sejtette, hogy ez a látogatás egy életre szóló változást hoz majd a számára. Most az Ő szemszögéből ismerhetitek meg milyen a rácsok közötti missziónk.

Először jártál a Debreceni Javítóintézetben. Milyen érzések kavarognak most benned?

Őszintén, számomra mélyreható érzés volt ez a látogatás. Mikor elvállaltam az önkéntes feladatot nem csak egy szimpla tolmácsolásra jelentkeztem, hanem szeretettem volna hozzátenni valamit az intézetben lakó fiatalok fejlődéséhez.

Úgy gondolom, hogy a javítóintézetben történő munka borzasztó fontos a társadalomban.

Sajnos sokszor tapasztalom, hogy az emberek elítélik a börtönviselt fiatalkorúakat. Elkönyvelik őket, hogy nem tudnak változni. Gyakorlott pedagógusként számos alkalommal találkoztam már komplikáltabb helyzetekkel. Tapasztalatból tudom, hogy a fiatalokkal való foglalkozás mindig több energiát igényel, amibe sok tanár és segítő belefárad, pedig a kamaszkor önmagában véve, stabil családi háttérrel is egy kihívásokkal teli időszak. Minden gyereknek esélyt kell adni, hogy több jó példát látva, ők is a jót akarják követni, a jó példa legyen számukra mérvadó, hiszen olyan értékesek és annyi potenciál van bennük.

Hogyan látod a fiúk mennyire fogékonyak a különböző foglalkozásokra?

Látszik rajtuk, hogy ingerszegény közegben nőttek fel. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy motiváló környezetben legyenek, hiszen így lehet pozitív eredményeket elérni velük. A foglalkozások alatt, ahogy megfigyeltem, szinte mindegyik fiúnál észrevehető volt a változni akarás vágya.

Talán egy fiatalnál érzékeltem csak azt, hogy nem tud még változtatni a hozzáállásán. Nagyon sok minden kavarog a fejükben és rengeteg séma van, ami rossz beidegződésből fakad.

Foglalkozások a javítóintézetben
A művészetterápia segít feldolgozni a traumákat a börtönviselt fiúknak

Mi a véleményed magáról a Börtönmissziós projektünkről?

Kiemelném, hogy mennyire hiánypótló az, amit a Dorkász kollégái végeznek a börtön falai között. A heti szintű Bibliaórák, közös éneklések, beszélgetések, hitet és erőt adnak a fogvatartott fiataloknak.

Számos szervezet van, akik elkezdték már ezt az utat, azonban főleg itt Debrecenben, egy idő után félbehagyták. Az intézetben élő fiatalok esetében pont az lenne a cél, hogy a motivációjuk szinten legyen tartva. Példaértékűnek tartom a Dorkász részéről ezt a hosszan tartó kitartást.

Ugyanakkor a javítóintézetben dolgozók munkájára is felhívnám a figyelmet, hiszen lehengerlő milyen szakértelemmel és egyben odaadással végzik a munkájukat. A fiúk nagyrésze is bizalommal fordul az intézet munkatársaihoz. Volt olyan eset, hogy egy korábbi fogvatartott írt köszönő levelet az intézmény vezetőjének. Megtanult írni, olvasni, sikerült leérettségiznie, megházasodott, majd külföldön munkát vállalt. Több fiú is úgy érzi, hogy a nevelőiben bízhat meg igazán az életben.

Hitéleti alkalom a javítóintézetben
Heti alkalommal tartunk hitéleti alkalmakat a javítóintézetben elő fiúknak

A látogatás során új célt tűztél ki magadnak. Mesélnél nekünk ezekről a terveidről?

Az egész hétvégén tartó művészetterápia során egyre inkább tudatosult bennem, hogy folyamatosan részt szeretnék venni ebben a szolgálatban. A javítóintézetben tett látogatás, egy új célt adott a számomra. Azóta már volt rá lehetőségem, hogy újból részt vegyek egy foglalkozáson a fiatalokkal, és csak tovább erősödött bennem ennek a munkának a fontossága.

Azt érzem, hogy nekem ez az út lesz az irány, amin tovább haladok. Megerősödött bennem, hogy szakemberként is szeretném támogatni a jövőben a börtönmissziós tevékenységet és a javítóintézet munkáját.

Nem véletlen történt az életemben, hogy képezni kezdtem magam. Hiszek abban, hogy ők is tudnak jó emberek lenni, annak ellenére, hogy bűncselekményt követtek el. Mindenkinek vannak rossz döntései és igen, sokan közülük súlyos dolgokat követtek el. Az motivál engem, hogy azok a fiatalok, akik megbánják a cselekedetüket, rájöjjenek, hogy nekik is van remény a jobbá válásra.

Ne hagyd, hogy egy fiatalkori rossz döntés miatt egy egész élet vakvágányra kerüljön! Támogasd a börtönmissziós projektünket, és adj egy új esélyt ezeknek a fiúknak!

Önkéntesként pedig számos más projektünkbe is csatlakozhatsz, amelynek köszönhetően Adriennhez hasonló életre szóló élményekkel is gazdagodhatsz!