Barion Pixel

Hírek - Cikkek

Átalakul a menekültellátás

A háború kitörése után arra koncentráltunk, hogy a Kárpátaljáról érkező menekülteknek ne csak szállást biztosítsunk, hanem az iskoláztatásukról, szociális jólétükről és lelki nyugalmukról is gondoskodjunk. Ugyan a menekültek az otthonukat soha nem feljetik el, azonban itt a Befogadóközpontban egy új közösségre és békére leltek.

Miért kell átszervezni a kárpátaljai menekültek ellátását?

A veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 104/2022 (III. 12.) Korm. rendelet 2024. június 29-ei változása nagy hatással van szervezetünk menekültmissziós tevékenységére.

A rendelet a 2024. augusztus 20-ától a háborús övezetből érkező menekültekre korlátozza a támogatásra jogosultságot, ezért a Dorkász Szolgálat Befogadóközpontjában élő, nagyrészt kárpátaljai menekültek ellátása kritikussá vált.

a Dorkász Szolgálat Befogadóközpontjában élő, nagyrészt kárpátaljai menekültek ellátása kritikussá vált.
A Befogadóközpontban főként családok élnek

A változás nagyjából 1600 Magyarországon tartózkodó menekült lakhatását bizonytalaníthatja el, többek között a szervezetünknél élő kárpátaljai rászoruló családokat, akik számára elképzelhetetlen, hogy ilyen rövid időn belül albérletet találjanak Magyarországon.

Számítunk Rád!

A háború még továbbra is tart, ezért a Dorkász célja, tevékenységét átszervezve továbbra is az, hogy a legelesettebbek mellé állva az Ukrajnából érkező szegény családokat biztos és kiszámítható jövőhöz segítse. Számos családnak sikerült a Befogadóközpontból egy önálló otthonba költözni, mi szeretnénk még több rászoruló menekült családnak segíteni ebben.

Ehhez más források bevonására lesz szükségünk, ezért köszönjük, ha online adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy a Dorkász Befogadóközpontjában élő hátrányos helyzetű családok biztonságos lakhelyét továbbra is biztosítani tudjuk!

Két éve, amikor kezdetét vette az orosz-ukrán háború, akkor bebizonyítottátok, hogy a TI segítségetekkel otthont tudunk adni a menekülni kényszerülőknek. Most ismét erre az összefogásra van szükségünk!