Barion Pixel

Hírek - Cikkek

Szorongás a gyerekeknél – 3 tipp, ahogyan segíthetsz

Manapság egyre gyakoribb a szorongás a gyerekeknél, amelynek számos oka lehet. A szülők elfoglaltsága és túlterheltsége, a feszített iskolai tempó, valamint a kevés szabad, strukturálatlan idő mind hozzájárulhatnak gyermekkorban kialakuló szorongáshoz. A túlzott médiahasználat szintén jelentős tényező, hiszen a média platformokon rengeteg inger és információ éri a fiatalokat, ami tovább fokozhatja a szorongás testi tüneteit. A szorongás leküzdése és a szorongás elleni hatékony módszerek alkalmazása kulcsfontosságú lehet a gyermekek egészséges fejlődése érdekében.

Tünetek, amik árulkodnak

A szorongás testi tünetekkel is járhat, mint például alvászavar, gyomorfájás, fejfájás. A szorongás jele, lehet még a hirtelen viselkedésváltozás is. A gyermek a megszokottól eltérően elkerülővé vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan ragaszkodóvá válik a közelünkben. Akik szorongással küzdenek megfigyelhető náluk koncentrációs nehézség és nyugtalanság is, amit sokan hiperaktivitásként vagy figyelemzavarként félreértelmeznek. A szociális szorongással küzdő kicsik gyakran kerülik társaikat és bizonyos helyzeteket, amelyek más gyerekek számára élvezetesek.

A szülők mintája nagy szerepet játszik az érzelmi kihívások kezelésében, mivel a gyerekek agya még fejlődik és nehezen kezelik az érzelmeiket. Fontos, hogy időben mérjük fel a helyzetet, és kérjünk segítséget szakembertől, ha szükséges.

Hogyan segíthetünk a szorongás leküzdésében?

A játék egy tökéletes módszer a szorongás leküzdésére, mivel segít a gyereknek szabadabban kifejezni érzelmeit. Szorongás ellen jó módszer lehet a szerepjáték. Plüss bábokkal, újra el lehet játszani a kicsinek egy adott szituációt, ahol a szülő is jelen van és a környezet is biztonságos. A rajz, illetve az alkotás szintén hatásos, hiszen így szavak nélkül fejezi ki a félelmét a gyermek. Ennek köszönhetően, amitől eddig tartott kézzelfoghatóbbá és legyőzhetőbbé válik.

Szorongás a gyerekeknél, szorongás leküzdése játékkal
A kézműves foglalkozások segítenek a gyerekeknek a szorongás leküzdésében

Fontos elmagyarázni a gyerekeknek, hogy erős vagy állandó félelem esetén az agy „riadót fúj” a menekülésre. Bár ez vészhelyzetben hasznos, sokszor feleslegesen aktiválódik, amikor valódi veszély nincs jelen. Ezért beszélgetni kell róla és megnyugtatni a gyereket, hogy valójában nincs veszélyben.

A szorongás oldásra van egy játék, amit otthon is bevethetünk. Elnevezhetjük a szorongását, például „Bobnak”, és mikor a gyermek felnagyítja problémát egy adott helyzetben, akkor felhívhatjuk rá a figyelmet, hogy „most Bob beszél”. Ez segíthet neki jobban megérteni és kezelni az aggodalmait, miközben érezheti, hogy nem egyedül van velük.

Szorongás a gyerekeknél szülők nélkül

A gyermekkel való mély kapcsolat az egyik legfontosabb tényező, ami segít neki biztonságban érezni magát és erősíti az önbizalmát, amely által a szorongás is mérsékelhető. Azonban, ha nincs szülő vagy megbízható rokon egy gyermek életében, akkor hogyan tudja leküzdeni a szorongását?

Szorongás leküzdése játékkal

A Reményt az otthonba programunkon belül budapesti gyermekotthonokban élő fiataloknak szervezünk közösségi alkalmakat, így segítve az egészséges pszichoszociális fejlődésüket és a szabadidejük hasznos eltöltését. A gyermekotthonban élők gyakran szenvedhetnek szorongástól, amelyet az instabil környezet és az érzelmi bizonytalanság is okozhat.  A közös programokkal az a célunk, hogy segítsünk nekik leküzdeni ezeket a problémákat.

Adjunk együtt lehetőséget a gyermekotthonban élő gyermekeknek a biztonságra és a fejlődésre. Csatlakozz hozzánk önkéntesként vagy támogasd adományoddal a Reményt az Otthonba programot!