Barion Pixel

Hírek - Cikkek

Ajtót nyitottunk a szakembereknek

Egy szakmai nyílt nap tökéletes alkalom arra, hogy a különböző szociális szervezetek és intézmények munkatársai megoszthassák egymással a tudásukat. A szervezet történelmében ez volt az első ilyen jellegű rendezvény, azonban minden bizonnyal nem az utolsó. 

 2 éve a kárpátaljai menekültek szolgálatában

2022 márciusában az orosz-ukrán háború híre sokkolta a világot. Több szervezet, köztük mi is segítő kezet nyújtottunk a kárpátaljai menekültek számára. Egyik napról a másikra kellett egy komplex szociális támogatórendszert kidolgoznunk. Olyan csónakon utaztunk, aminek az oldalát útközben építettük fel. Közöttük voltunk, megértettük mire van szükségük, így döntöttünk arról, hogy a szállás mellett, szociális ellátást, oktatást, illetve lelki segítségnyújtást is biztosítunk számukra.

Nem volt idő a tervezésre, akkor és ott kellett cselekedni. A tenni akaró emberek munkájából nőtt ki mára a Dorkász ukrán menekültek ellátásával kapcsolatos egyedülálló szakmai programja. – Tokai Imre, a Dorkász Szolgálat szakmai igazgatója, így emlékezett vissza a kezdetekre.  

Alapelvek, amelyeket a kárpátaljai menekültek ellátásában is alkalmazunk
A szakmai kiadványunkban az elmúlt éveink tapasztalatairól írtunk

Mára már túl vagyunk a 180 ezredik menekültek által eltöltött éjszakán, jelenleg 250 menekült tartózkodik a Befogadóközpontunkban. Az elmúlt 2 évben tanult gyakorlatokat, jártasságokat adtuk most tovább a szakmabeli kollegáknak.  

Tapasztalatcsere a szakma nagyjaival 

A május 16-án megrendezett eseményünkre 26 szervezet munkatársa érkezett hozzánk az ország különböző pontjáról. Ezen a nem mindennapi eseményen a különböző szektorok szakembereivel tudtuk eszmecserét folytatni, amely óriási előrelépést jelent mindannyiunk számára. Elképesztő dolog azt látni, amikor a civil szféra, a közoktatás, a központi szervezetek, illetve az egyházak képviselői összefogva dolgoznak a rászorulók megsegítéséért.  

A közel 50 fős vendégsereg tagjai ezen a napon megismerhették a Dorkász alapelvét képező ABCD módszertant. 

„Látom a gyakorlatban is megvalósulni az ABCD alapelveit. Csodálatos, hogy ezt a szakmai tapasztalatot nekünk is bemutatták egy ilyen esemény keretében. Ennek köszönhetően mi is alkalmazhatjuk ezt a módszert a saját területünkön.” – ezekkel a mondatokkal búcsúzott az egyik résztvevő az egész napos rendezvény végén.  

Alapelvek, amelyeket a kárpátaljai menekültek ellátásában is alkalmazunk
ABCD alapelvek

Hatalmas öröm és elismerés számunkra, hogy ilyen sok szervezet eljött hozzánk. A közös szakmai tapasztalatcserének köszönhetően pedig haladunk tovább előre. Szeretnél többet hallani a munkánkról? Iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!